Geschiedenis van de tuinen

 

Charles-Alexis de Montpellier
(1717-1807)

De Tuinen van Annevoie vinden hun oorsprong in de familiegeschiedenis van de Montpelliers die teruggaat tot het midden van de XVde eeuw. Pas in het begin van de XVIIIde eeuw erft Jean de Montpellier het domein van Annevoie, dat het voormalige bezit van de familie de Halloy was.
In die tijd stonden de Montpelliers bekend om hun vermaarde meestersmeden. Het is de zoon van Jean de Montpellier, Charles-Alexis, zelf burgervader van het hof van Ferrons, die geld weet te verdienen met deze bloeiende industrie en zo aan de nodige middelen komt om de tuinen in te richten en het kasteel uit te breiden. De werken starten omstreeks 1758.
Voor de aanleg inspireerde Charles-Alexis zich op zijn vele reizen door Europa. De tuinen werden dan ook ontworpen op basis van drie verschillende filosofieën:

 

De Franse stijl, waarbij de kunst de natuur corrigeert:
Een tuinarchitectuur die elke bocht of kronkel vermijdt om grootse, rechtlijnige perspectieven te ontwerpen.
Een Franse tuin moet overschouwd kunnen worden als een schilderij.
Voorbeelden: de Bloemenlaan, de Grote Laan, de Franse Waterval… (zie virtuele bezoek)

 

De Italiaanse stijl, waarbij de kunst aan de natuur zich aanpast:
Een tuinarchitectuur die variëteiten, contrasten en verrassingseffecten op de voorgrond plaatst.
In tegenstelling tot de Franse stijl, worden bochten en niveauverschillen hier behouden en geïntegreerd in het landschap.
Water is een belangrijk esthetisch gegeven in de Italiaanse tuinarchitectuur. Water wordt immers gezien als de ziel van de tuin.
Voorbeelden zijn de haagbeuken, het artisjokbekken, de welving van het kasteel.

 

De Engelse stijl, waarbij de kunst de natuur imiteert:

Een tuinarchitectuur die de natuurlijke effecten artificieel nabootst om terug te keren naar de natuur van Jean-Jacques Rousseau en de Engelse Romantiek.
Voorbeelden: de Engelse Waterval en de Grot van Neptunus.

 

In 1930 worden de Tuinen geopend voor het publiek. In 1982 wordt het gehele erfgoed, de tuinen en de gebouwen, als Monument Geklasseerd. Van 1992 tot 2009, worden zij geklasseerd alsBijzonder Waals Erfgoed.

 

In 2017 worden zij overgenomen door de private stichting Domaine Historique du Château et des Jardins d’Annevoie. Deze is gesticht in 2016 door Ernest-Tom et Anne-France Loumaye met als objectief de restauratie, de conservatie en het tot zijn recht laten komen van het domein van Annevoie en zijn watertuinen.

 

Virtueel bezoek

Ontdek de Tuinen

Homepage

Annevoie in de zomer